Lessen in bescheidenheid. Reizen naar Peru

Jeanine Suurmond, psycholoog, studeerde vrouwenstudies en sociale wetenschappen en heeft publicaties op haar naam over interculturele communicatie in professies.
Ze beschrijft soms pijnlijke situaties waarbij het culturele misverstand ondanks alle goede bedoelingen toch de boventoon voert, zoals in het voorbeeld dat een vriend uit Zuid-Amerika denkt dat zij hem niet gastvrij genoeg onthaalt door hem brood voor te zetten. Tevens reflecteert zij op de geboorte van haar dochter.
Dat doet haar beseffen dat haar kind in verschillende culturele werelden opgroeiten door de buitenwereld soms anders wordt bekeken dan haar witte Nederlandse moeder. Suurmond verhaalt daarnaast over de lessen die ze gaf aan studenten in interculturele communicatie. De lessen in bescheidenheid, haar titel, verwijzen naar de relativering bij al te grote aspiraties: goede bedoelingen kunnen zeker leiden tot fout gedrag en sluiten misverstanden niet uit. Meerduidigheid en ambivalentie geven het begrip culturele diversiteit een realistische inkleuring.